MEMORANDUM KEPADA SURUHANJAYA HAK ASASI MANUSIA MALAYSIA (SUHAKAM)Isnin, 23 Mei 2011


MEMORANDUM KEPADA SURUHANJAYA HAK ASASI MANUSIA MALAYSIA (SUHAKAM)Isnin, 23 Mei 2011

PENAHANAN ABDUL MAJID KUNJI MOHAMMAD DI BAWAH ISA SATU KEZALIMAN DAN ABDUL MAJID PERLU DIHANTAR SEMULA KE MALAYSIA!

Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) ingin membawa perhatian Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) kepada kes penahanan terbaru di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) iaitu penahanan Sdr Abdul Majid Kunji Mohamad pada 6 Mei 2011.

Beliau ditahan tanpa bicara di bawah ISA atas tuduhan menyalur bantuan kewangan dan sokongan logistik kepada kumpulan militan di Selatan Filipina dan kemudian dikaitkan dengan Moro Islamic Liberation Front (MILF).

Baru-baru ini, seperti dilaporkan sebuah akhbar tempatan yang memetik satu sumber perisikan serantau yang tidak dinamakan, Sdr Abdul Majid dipercayai diminta untuk membekalkan peralatan kejuruteraan dwi-kegunaan untuk kilang senjata yang berkeupayaan membuat pelbagai jenis senjata termasuk pelancar roket.

Ini merupakan tuduhan yang amat berat tetapi tidak dibicarakan mahupun diberi ruang pembelaan. Penahanan tanpa bicara dan tuduhan berat tanpa bukti ke atas beliau melanggar prinsip asas hak asasi manusia, keadilan, agama dan piawaian antarabangsa berhubung hak asasi.
Terkini iaitu pada anggaran tarikh 19 Mei 2011, Sdr Abdul Majid telah dihantar pulang ke Singapura dan difahamkan ditahan di bawah ISA di sana. Sdr Abd Majid berasal dari Singapura.

GMI serta ahli keluarga Abdul Majid Kunji Mohammad mengecam penangkapan dan penahanan di bawah Seksyen 73 (1) ISA serta penghantaran pulang Abdul Majid ke negara asal iaitu Singapura.Pada Hari ini GMI bersama dengan ahli keluarga Abdul Majid ingin membawa perhatian SUHAKAM berkenaan beberapa pencabulan hak asasi yang berlaku dalam penahanan ini dan memohon perhatian segera dalam isu ini.

1.0       LATAR BELAKANG
Abdul Majid Kunji Mohammad merupakan seorang ahli perniagaan tekstil. Berumur 60 tahun dan berasal dari Singapura, namun beliau telah menetap di Malaysia lebih daripada 10 tahun. Beliau mempunyai 8 orang anak dengan bekas isteri pertamanya. Beliau merupakan seorang yang periang dan seorang yang kuat beragama. Beliau pernah menjadi pensyarah di salah sebuah Universiti di Singapura.

Kini, beliau mengalami masalah yang serius dalam perniagaan kerana sambutan yang kurang memuaskan. Dalam pada itu, beliau dituduh menyalurkan dana kepada kumpulan militan di Selatan Filipina. Tuduhan ini amat meragukan sekiranya Abdul Majid mengalami kesukaran kewangan dan hampir muflis

2.0       KRONOLOGI PENANGKAPAN
2.1 Abdul Majid telah ditangkap pada 6 Mei 2011, pukul 7.00 malam oleh sekumpulan anggota polis yang memperkenalkan diri sebagai polis dari Bukit Aman. Beliau telah ditahan di pejabatnya di Setiawangsa, Kuala Lumpur dan kemudian telah dibawa terus ke rumah beliau di Hulu Kelang, Kuala Lumpur. Pihak polis terus menyerbu masuk ke dalam rumah tanpa sebarang identifikasi dan sebab. Puan Suriati bt Osman, isteri Abdul Majid walaupun berkali-kali bertanya alasan mengapa Abdul Majid digari tangannya dan sebab penahanannya, namun jawapan daripada polis hanyalah mengatakan Abdul Majid ditahan  di bawah ISA. Menurut pihak polis, mereka tidak mempunyai sebarang bukti, cuma mereka bertindak atas laporan yang diterima.

2.2 Menurut  Puan Suriati, semasa berjumpa dengan suami beliau pada kali pertama selepas penahanan, Abdul Majid sentiasa muram dan berkelakuan agak ragu-ragu untuk menceritakan sebarang pertanyaan yang dikemukakan. Manakala, pada kali kedua perjumpaan juga Abdul Majid masih berkelakuan pendiam, muram dan tidak mahu memandang isteri dan berkelakuan aneh serta menasihati isteri agar tidak berbuat apa-apa untuk pembebasan beliau.
2.3 Kelakuan Abdul Majid tidak banyak berbeza dengan mana-mana tahanan ISA yang baru ditahan.         Kami percaya ini semua adalah angkara Special Branch (SB) yang kemungkinan besar telah mengugut Abdul Majid dan menasihatinya untuk tidak membuka mulut jika mahu bebas.
2.4 Pada 19 Mei 2011, Puan Suriati menerima panggilan daripada polis yang menyatakan bahawa, Abdul Majid telah dihantar semula ke Singapura dan juga kini dikatakan ditahan dibawah ISA Singapura. Namun, pihak keluarga dan GMI masih belum dapat memastikan kebenaran berkenaan penahanan Abdul Majid di bawah ISA di Singapura.

Sehingga hari ini peguam belum dibenarkan berjumpa dengan Abdul Majid. Beliau dihantar pulang tanpa mendapat sebarang perbicaraan.

3.0       PENCABULAN YANG BERLAKU
Isu utama dalam undang-undang pencegahan adalah penahanan tanpa bicara. Menahan seseorang di bawah akta-akta yang tidak memberikan peluang untuk perbicaraan dan proses bela diri di mahkamah adalah sesuatu yang menyalahi piagam hak asasi antarabangsa dan hak asasi seorang manusia yang fundamental seperti yang termaktub dalam Fasal 9, 10, 11 dan 13, Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat 1948; Fasal 9 dan 12, Kovenan Antarabangsa Hak Sivil dan Politik 1966; Fasal 12, Piagam Hak Asasi Manusia Malaysia dan Fasal 5, Perlembagaan Malaysia.
Prinsip tiada seorang pun bersalah sehingga dibuktikan di mahkamah adalah asas utama dalam persoalan penahanan tanpa bicara. Sekiranya ia tidak dihormati dan dengan adanya kuasa yang berlebihan di tangan kerajaan dan polis maka, undang-undang seperti ini sering digunakan untuk mempertahankan kedudukan pihak kerajaan dan polis yang seringkali gagal untuk membuktikan sebarang individu yang ditahan di bawah akta-akta ini.
Penahanan dan penghantaran semula Abdul Majid Kunji Mohammad adalah mala fide kerana polis sendiri mengakui bahawa mereka tidak mempunyai sebarang bukti terhadap Abdul Majid.

4.0       PENDIRIAN GMI
4.1 GMI mengecam keras penahanan dan penghantaran semula Abdul Majid ke Singapura. GMI dan keluarga amat bimbang akan keselamatan dan kesihatan Abdul Majid. Pihak keluarga iaitu isteri dan anak Abdul Majid masih berada di Malaysia. Suami dan ayah mereka dirampas akibat daripada ISA. Ketiadaan perbicaraan dan penghantaran semula (deportation) adalah satu tindakan yang menentang hak asasi manusia.

4.2 GMI menilai tinggi keselamatan negara dan tidak merelakan aktiviti pengganas, tetapi hak seseorang terhadap perbicaraan yang adil tidak boleh dinafikan dalam keadaan apa pun. Sekiranya kerajaan memiliki bukti terhadap suspek, kami menggesa kerajaan untuk mendakwa mereka dalam mahkamah terbuka, sesuai dengan hak mereka untuk membela diri, hak mereka untuk mendapatkan khidmat peguam dan hak  terhadap perbicaraan yang adil. Jika tidak, maka sesiapa pun termasuk Abdul Majid  perlu dibebaskan tanpa tangguh dan tanpa syarat.Penahanan yang dibuat tidak menjustifikasi kepentingan ISA. Penahanan yang dibuat tanpa bukti dan tanpa bicara sebenarnya menjustifikasi pemansuhan akta zalim ISA. Menuduh seseorang melakukan jenayah tanpa mengemukakan bukti yang kredibel adalah fitnah. Menahan seseorang tanpa bicara dan tanpa peluang membela diri adalah tidak bertamadun!

4.3 Malah, pihak polis yang sering  menukar tuduhan atau label yang digunakan ke atas Abdul Majid adalah cukup jelas menunjukkan bahawa pihak polis tidak mempunyai sebarang bukti tehadap beliau. Mereka sebenarnya gagal untuk membawa sebarang bukti terhadap Abdul Majid.

4.4 Cadangan untuk kajisemula ISA dibuat sejak 3 April 2009, lebih dari 2 tahun yang lalu. Tetapi sehingga kini, tiada sesiapa tahu bila sebenarnya kajian tersebut akan siap sedangkan ISA sudah menjadikan puluhan ribu sebagai mangsa samada pengganas atau bukan pengganas sejak 51 tahun lalu. Syor kajisemula ISA pernah disuarakan oleh beberapa orang Menteri dan parti komponen BN sebelum ini. Ada yang mencadangkan penubuhan Jawatankuasa Terpilih Parlimen. Malah ada yang meletakkan jawatan kerana membantah.

4.5 SUHAKAM mencadangkan sejak tahun 2003 supaya ISA dimansuhkan dan diganti dengan sebuah Akta baru, Akta Terrorisme tetapi tidak pernah diteliti oleh kerajaan atau dibentangkan di Parlimen. Pada masa yang sama, sudah ada peruntukan undang-undang sedia ada yang mencukupi untuk menangani keganasan. GMI ingin menegaskan bahawa asas-asas ISA bercanggah dengan hak asasi manusia dan prinsip-prinsip keadilan, kebebasan serta kedaulatan undang-undang. ISA bukan sahaja perlu dikajisemula tetapi perlu dimansuhkan!

Justeru , GMI ingin menggesa SUHAKAM untuk:

1. Mengenalpasti dengan Kerajaan dan pihak Polis status penahanan Abdul Majid di Singapura dengan segera

2. Campur tangan dan memohon agar pihak Polis dan kerajaan Singapura membebaskan Abdul Majid dengan segera atau bicarakan di mahkamah keadilan.

3. Mengadakan sesi dialog dengan pihak polis dan pihak GMI berkenaan perjumpaan keluarga dan pihak peguam semasa seseorang ditahan di bawah ISA kerana hak mendapatkan peguam dan perjumpaan dengan keluarga sering ditolak oleh pihak polis.

4. Menegaskan dan menuntut kepada Kerajaan untuk menghentikan sebarang penahanan terbaru, membebaskan tahanan dan memansuhkan ISA. Mansuhkan ISA!Bebaskan Semua Tahanan!Tutup Kem Tahanan Kamunting!

Yang benar,

SYED IBRAHIM SYED NOH

Pengerusi GMI