“Keterlanjuran” pegawai penyiasat SPRM: SUARAM tuntut siasatan polis

“Keterlanjuran” pegawai penyiasat SPRM: SUARAM tuntut siasatan polis

| May 24, 2011 06:55:11 pm

*
SUARAM menggesa pihak polis mengambil tindakan dan penyiasatan segera dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh salah seorang pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bernama Ghani yang berbunyi “Bukan saya…Orang saya” dalam satu perjumpaan dengan keluarga Allayarham Ahmad Sarbani pada 28 April 2011 lalu.

Dimaklumkan bahawa pegawai tersebut telah terlepas cakap tentang penglibatan orang lain dari kalangan SPRM (orang saya) dalam kes melibatkan kematian Allayarham Ahmad Sarbani.
Hal ini menimbulkan keraguan mengenai punca sebenar kematian Ahmad Sabrani di Bangunan SPRM di Jalan Cochrane, Kuala Lumpur pada 6 April 2011, lalu. Sebagai sebuah badan hak asasi manusia, SUARAM memandang serius terhadap kes kematian tersebut yang berlaku di bangunan pihak SPRM. Sehubungan itu, kami juga ingin menekankan di sini tentang perkembangan siasatan kes tersebut.
Pihak polis telah bertindak tegas dalam siasatan kes video seks membabitkan pemimpin politik dan kes kematian Sosilawati. Justeru, kami juga menuntut pihak polis untuk bertindak tegas dan menyiasat kes kematian Allayarham Ahmad Sarbani. Ini penting bagi keluarga Allayarham yang sehinga hari ini mencari-cari punca sebenar kematian Allayarham dan keadilan untuk keluarga.

Kami menuntut kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menjalankan siasatan kes kematian Allayarham Ahmad Sabrani dan separuh daripada jumlah ahli suruhanjaya perlu dipilih oleh masyarakat sivil. Penubuhan Suruhanjaya Bebas Salahlaku dan Aduan Polis (IPCMC) perlu disegerakan untuk menghentikan segala kes penyalahgunaan kuasa dalam anggota polis dan juga badan-badan penguatkuasa.
Baca: Kematian Ahmad Sarbani: “Keterlanjuran” pegawai penyiasat cungkil keraguan
*Kenyataan media oleh Yap Heng Lung (gambar kanan) selaku penyelaras SUARAM.
http://merdekareview.com/bm/news.php?n=11883

Selamatkan MerdekaReview!

http://www.merdekareview.com/bm/news.php?n=11864

反贪委官员漏口泄内情?

人民之声促查沙巴尼命案
作者/本刊记者 May 24, 2011 06:46:35 pm
【本刊记者撰述】昨天《独立新闻在线》揭露,反贪污委员会官员干尼(Ghani)曾向死在反贪委大楼范围的雪州关税局助理总监阿末沙巴尼(Ahmad Sarbani Mohamed)之妻玛芝雅说“不是我……我的人”,马来西亚人民之声促警方即刻调查此言是否另有内情。
【点击:反贪官员:”不是我,我的人” 坠死关税局官员妻子报警促查 】
她在报案书中指出,她在4月杪会见调查其夫命案的反贪委官员干尼(Ghani)时,申诉自己的悲痛心情,未料干尼却脱口说:“不是我……是我的人。(Bukan saya…Orang saya)”。

他说,警方积极调查涉及在野党领袖的情色短片案,以及富商苏茜拉瓦蒂(Sosilawati Lawiya)的命案,为此,他们亦要求警方积极调查沙比尼命案。
“这对尚在寻找沙比尼死亡真相、寻求正义的沙比尼家属是很重要的。”
促设皇委会调查命案
叶兴隆说,迄今尚有59宗有关反贪委滥权的公共投诉未结案,警方应该重振警队声誉和公信力。

该维权组织再度呼吁即刻设立独立警察投诉及行为不检委员会(IPCMC),以即刻遏止警队和其他执法单位的滥权现象。
4月6日10时15分,现年56岁,疑涉嫌逃税舞弊的雪州关税局助理总监阿末沙巴尼被发现陈尸于吉隆坡反贪委办公楼一楼的羽球场。警方发现死者头部受损,并列为意外死亡案处理。【点击:涉及未缴税款舞弊案 关税主管陈尸反贪委】
4月21日,吉隆坡总警长祖基菲阿都拉(Zulkifli Abdullah)表示,陈尸吉隆坡反贪污委员会总部的雪州关税局助理总监阿末沙巴尼(Ahmad Sarbani Mohamed),是因高处坠下导致头部重创而死。警方的调查专注在突然死亡(Sudden Death Report)角度,没有纳入其他法律条例。【点击:证实沙巴尼头部重创身亡 反贪陈尸案报告呈总检署

http://www.merdekareview.com/news/n/18439.html
拯救獨立新聞在線!!
http://www.merdekareview.com/news/n/18413.html