Wujudkan Semula Isa: Cadangan Lapuk Yang Perlu Ditolak

SUARAM

KENYATAAN AKHBAR : 13 JANUARI 2014

WUJUDKAN SEMULA ISA : CADANGAN LAPUK YANG PERLU DITOLAK

SUARAM mengecam dan menolak kenyataan Tun Mahathir Muhammad yang mengatakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) perlu diwujudkan semula bagi mengekang golongan pelampau agama. Kenyataan Tun M ini kemudiannya disokong oleh Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar dan PERKASA.

SUARAM percaya cadangan mengembalikan semula ISA itu timbul ekoran kenyataan yang dikeluarkan oleh Paderi Lawrence Andrew yang mengatakan Gereja di Selangor akan terus menggunakan perkataan Allah dalam perhimpunan mingguan mereka. Kenyataan itu dikatakan bercanggah dengan keputusan Mahkamah Rayuan pada 13 Januari 2013 yang menetapkan kalimah Allah adalah hak eksklusif masyarakat Islam.

Mewujudkan semula ISA bermakna Kerajaan akan menghalalkan sesorang itu ditahan sesuka hati, kemudian dihukum dengan penjara dua tahun tanpa dibuktikan bersalah oleh mahkamah. Apakah ini kaedah yang dicadangkan oleh Tun M dan IGP untuk mengatasi perbezaan pandangan yang berlaku dalam kalangan masyarakat?

Sepanjang 50 tahun kewujudan ISA, akta tersebut sudah terlalu banyak mencabuli hak asasi rakyat. 14 orang penududuk kampung terkorban dalam Operasi Angkara Memali 1985, puluhan aktivis rakyat ditahan dalam Operasi lalang 1987 dan ramai pemimpin politik ditahan semasa Reformasi 1999.

Semestinya rakyat tidak akan lupa bagaimana ISA telah digunakan untuk menahan pemimpin politik tahun 2001 yang akhirnya Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 2 Oktober 2012 menetapkan penahanan tersebut sebagai salah dan berniat jahat.

SUARAM tidak ingin menafikan tugas Polis yang perlu menjalankan tanggungjawab demi menjaga keamanan dan keharmonian Negara, namun tugas itu tetap boleh dilaksanakan tanpa wujudnya ISA memandangkan Negara kita sudah memiliki undang-undang yang komprehensif. Mengambil contoh Kanun Prosedur Jenayah, akta tersebut memberi ruang kepada pihak Polis untuk memanggil, menyiasat bahkan menahan mana-mana individu yang boleh menggugat keselamatan Negara.

UN Working Group On Arbitrary Detention yang datang ke Malaysia pada tahun 2010 pernah mencadangkan agar Kerajaan memansuhkan undang-undang yang mengandungi peruntukan tahan tanpa bicara seperti ISA dan Ordinan Darurat (EO).

Saranan itu dikeluarkan setelah jawatankuasa berkenaan mendapati ISA dan EO bukan sahaja mencabuli prinsip hak asasi, tetapi ISA dan EO telah banyak disalahguna untuk menahan individu yang menjadi musuh politik kepada pihak Kerajaan.

Pada tahun 2012, akibat desakan rakyat, pihak Kerajaan telah memansuhkan undang-undang zalim  ISA dan EO. Namun Hak Asasi di Malaysia tidak menjadi lebih baik apabila Kerajaan menggubal Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (SOSMA) dan Akta Pencegahan Jenayah (Pindaan dan Pemerluasan)2013 (PCA).

Oleh itu, sekiranya ISA diwujudkan semula, lebih banyak kezaliman and penindasan akan berlaku dan Malaysia akan dipandang oleh masyarakat antarabangsa sebagai Negara diktator kerana memiliki terlalu banyak undang-undang yang menghalalkan penahanan tanpa perbicaraan.

Kerajaan Malaysia sewajarnya mampu mencari solusi yang selaras dengan hak asasi manusia bagi mengatasi konflik yang berlaku dalam kalangan masyarakat.

Memetik sebuah laporan yang dikeluarkan oleh United State Institute Of Peace pada tahun 2008, laporan tersebut menerangkan bagaimana integrasi antara Agama boleh dicapai sekiranya pemain-pemain politik dan ketua-ketua agama menjadi orang tengah bagi  meredakan sebarang konflik yang berlaku. Laporan yang ditulis oleh David R. Smock itu menyifatkan ketegangan yang timbul perlu diselesaikan secara toleransi melalui dialog dan perbicangan yang matang.

Oleh itu SUARAM menganggap cadangan untuk mengembalikan ISA sebagai cadangan lapuk dan perlu ditolak oleh rakyat dan Kerajaan Malaysia.

Syukri Razab

Penyelaras

Suara Rakyat Malaysia (SUARAM)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *