Turun Protes 15 Feb, Suarakan Tuntutan Kita, Mansuhkan Sosma

Protes SOSMA 1SUARAM: 12 FEBUARI 2014

TURUN PROTES 15 FEB, SUARAKAN TUNTUTAN KITA, MANSUHKAN SOSMA

Pada 7 Febuari lepas, genap setahun tahanan SOSMA pertama iaitu Yazid Sufaat dan Hilmi Hasim ditahan di Penjara Sungai Buloh. Sejak SOSMA digubal pada 22 Jun 2012, akta drakonian ini menjadi senjata oleh pihak Polis untuk menakut-nakutkan rakyat daripada mempraktikkan kebebasan bersuara, kebebasan berekspresi dan kebebasan berhimpun secara aman.

Hal ini menjadikan SOSMA bukan sahaja bermasalah dari segi kandungannya, tetapi juga mewujudkan risiko salah guna kuasa oleh pihak yang tidak bertanggungjawab demi menjaga kepentingan tertentu. Sebagai buktinya, telah ramai menjadi mangsa ugutan SOSMA seperti aktivis pembaharuan Pilihanraya, PY Wong, Aktivis cetak baju, Zul Raidy, dan juga penganjur himpunan TURUN 31 Disember.

Oleh itu, sebagai bantahan yang konsisten terhadap akta drakonian ini, SUARAM dengan kerjasama kumpulan peguam hak asasi dan beberapa kumpulan anak muda akan mengadakan protes pada 15 Febuari ini, iaitu pada hari Sabtu, bertempat di Tasik Simfoni KLCC, bermula jam 2 petang.

Bersesuaian dengan tahun melawat Malaysia 2014 dan lokasi KLCC sebagai tempat tumpuan orang awam dan pelancong, protes ini akan dijalankan dengan  tema welcome to Malaysia, the land of draconian laws. Antara aktiviti yang akan dijalankan adalah seperti edaran risalah mengenai hak untuk dibicarakan kepada orang ramai, ucapan pemimpin NGO, anak muda dan mahasiswa serta pameran plakad yang membawa mesej mansuhkan akta drakonian.

Peserta yang ingin turut serta dalam protes ini digalakkan memakai baju merah hitam sebagai simbolik bantahan terhadap akta zalim. Warna ini dipilih sebagai kesinambungan perjuangan rakyat membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang juga menggunakan warna merah hitam sebagai warna latar perjuangan. Peserta juga digalakkan membawa plakad sendiri dengan menulis mesej-mesej bantahan terhadap akta drakonian seperti Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah khas) (SOSMA), Akta Pencegahan Jenayah (Pindaan dan Pemerluasan) (PCA) dan Akta Dadah Berbahaya (Langkah-langkah Pencegahan Khas) (DDA).

Oleh itu, SUARAM ingin menyeru rakan-rakan Ngo, peguam, aktivis individu, aktivis anak muda dan mahasiswa untuk turut serta dalam protes ini bagi menyemarakkan dan menyebarluaskan mesej protes ini terhadap orang ramai seterusnya didengari oleh Kerajaan Malaysia sebagai pihak yang bertanggungjawab.

Untuk sebarang maklum balas atau pertanyaan, pihak tuan/puan boleh menghubungi kami di talian 019-8013 149 atau emelkan kepada [email protected]

Sekian. Terima kasih.

 

Syukri Razab

Penyelaras

Suara Rakyat Malaysia (SUARAM)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *