Teater Bilik Sulit, Usaha Untuk Melawan Akta Drakonian, Inisiatif Promosi Hak Untuk Dibicarakan

Bilik Sulit 26 27 28 feb 14

Setelah menjelajah hampir keseluruh semenanjung Malaysia, SUARAM dengan kerjasama Radio Bangsar Utama akan menganjurkan pementasan Teater Bilik Sulit yang akan dipentaskan di Dewan Theatrette Kuala Lumpur Selangor Chinese Assembly Hall (KLSCAH) selama 3 hari iaitu pada 26,27 dan 28 Febuari 2014 bermula 8.30 malam. Ini merupakan kali kedua teater ini dipentaskan di Kuala Lumpur setelah pementasan pertama pada September tahun lalu. Pementasan kali ini juga diadakan sebagai salah satu program yang dirancang di bawah Kempen RAKYAT BANTAH TAHAN TANPA BICARA yang akan dilancarkan pada malam pertama pementasan teater berkenaan.

SUARAM percaya pementasan teater ini akan memberi mesej secara langsung kepada Kerajaan Malaysia agar memansuhkan semua akta drakonian seperti Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas)(SOSMA), Akta Pencegahan Jenayah (Pindaan dan Pemerluasan) (POCA) dan Akta Dadah Berbahaya (Langkah-langkah Pencegahan Khas) (DDA).

Akta-akta ini mencabuli hak untuk dibicarakan seperti yang termaktub dalam Deklarasi Hak Asasi Manusia Antarabangsa (UDHR 1948). Selain itu, akta-akta ini juga bercanggah dengan prinsip asas keadilan atau Natural Justice yang menetapkan seseorang itu perlu dianggap tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah di mahkamah melalui perbicaraan yang adil dan terbuka.

Selain menjadi medium pendesak untuk Kerajaan memansuhkan undang-undang zalim, teater ini juga menjadi satu inisiatif untuk mempromosikan hak untuk dibicarakan sebagai hak yang perlu difahami dan diperjuangkan oleh rakyat Malaysia. Setiap rakyat memiliki hak-hak eksklusif yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan. Seksyen 5 (3) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan setiap individu yang dituduh berhak mendapat pembelaan dan diwakili oleh peguam di mahkamah. Rakyat yang memahami hak ini akan mampu menangkis sebarang alasan yang diberikan oleh Kerajaan untuk merasionalkan penggubalan akta-akta drakonian.

Selain dapat menyaksikan teater Bilik Sulit, orang ramai yang hadir juga boleh menyaksikan pameran Wall of Death iaitu sebuah pameran yang memaparkan wajah-wajah mangsa yang mati dalam tahanan pihak berkuasa. Penonton yang hadir juga boleh menyokong kempen RAKYAT BANTAH TAHAN TANPA BICARA dengan menandatangani petisyen Rakyat Bantah Undang-Undang Tahan Tanpa Bicara yang akan disediakan sepanjang tiga malam berkenaan. SUARAM mensasarkan untuk mengutip sebanyak 100,000 tandatangan masyarakat Malaysia dan akan diserahkan kepada Perdana Menteri Malaysia.

Oleh itu SUARAM ingin mengundang rakyat Malaysia yang berkelapangan untuk hadir dan memberi sokongan terhadap kempen ini. SUARAM amat mengharapkan sokongan semua pihak bagi memperjuangkan pemansuhan SOSMA, POCA dan DDA sekaligus membebaskan Malaysia daripada sebarang undang-undang drakonian.

Sekian, terima kasih.

 

Syukri Razab

Penyelaras

Suara Rakyat Malaysia (SUARAM)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *