KEKEBALAN POLIS PUNCA KEMATIAN DALAM TAHANAN BERTERUSAN

1. IGP harus Gantung Pegawai Penyiasat kes dan Ketua Balai Klang Utara

Pada 18 Disember 2017 jam 2.40 petang, G. Ganeshwaran yang berumur 29 tahun telah didapati meninggal dunia di dalam perjalanan ke Hospital Ampuan Rahimah, Kuala Lumpur. Mangsa telah ditahan pada 14 Disember (Khamis) lalu selepas selesai sebutan bagi kes dia yang lampau di luar mahkamah oleh anggota dari IPD Klang Utara. Ganeshwaran kemudian dibawa untuk tahanan reman pada 15 Disember, dan diberikan reman selama tujuh hari sehingga 21 Disember 2017. Pada pertemuan di mahkamah pada Jumaat lalu, Ganeshan telah mengadu kepada ibunya yang dia telah dipukul semasa berada di dalam tahanan. Perkara sama telah diberitahu kepada ibunya pada hari isnin lalu, dimana dia telah ditendang di tekak sehingga Ganesh tidak mampu untuk makan selama dua (2) hari. Ibunya juga menceritakan bahawa terdapat darah pada mulut Ganesh dan dia hampir pengsan semasa berbual sehingga Ganesh terpaksa dikejarkan ke hospital, di mana dia meninggal sebelum sempat tiba di hospital.

SUARAM ingin menyarankan kerajaan mengambil amalan terbaik yang digunakan di luar negara terutamatamanya di United Kingdom untuk menyiasat kematian dalam kes ini, di mana siasatan dijalankan bagi mengetahui kesemua kemungkinan tentang punca kematian oleh Suruhanjaya Bebas Salahlaku Polis (IPCC) yang membawa kepada pengenalpastian dan hukuman kepada pihak bertanggungjawab terhadap kematian seperti di dalam kes pembunuhan. Siasatan perlu dijalankan oleh pegawai berpengalaman yang tiada kaitan dengan sesiapa yang mungkin disyaki sebagi suspek di dalam kes ini dan ia harus diselesaikan secepat yang munasabah. Badan penyiasatan juga harus berhubung dengan keluarga mangsa untuk menjelaskan peranan mereka di dalam penyiasatan melalui mesyuarat dan maklumbalas berterusan, agar keluarga sentiasa tercerah dengan proses siasatan.

Ianya munasabah bagi IGP untuk menggantung Pegawai Penyiasat bagi kes Ganeshwaran dan Ketua Balai Klang Utara daripada tugas sehingga siasatan ke atas kematian ini selesai dijalankan, kerana mereka adalah individu yang bertanggungjawab untuk memastikan keselamatan dan kesihatan tahanan terjaga. Ketua Polis Negara tidak boleh lagi hanya berdiam diri dengan kes kematian dalam tahanan yang berlaku saban tahun. Sebagai ketua polis yang baru dilantik beliau sepatutnya memastikan prestasi pihak polis meningkat, namun jumlah kematian yang semakin bertambah pada tahun ini menunjukkan perkara sebaliknya. Ketua Polis Negara harus memastikan mereka mencapai sifar kematian pada tahun hadapan.

2. Ketua Polis Selangor tidak boleh terus berdiam diri dan harus bertanggungjawab negeri kematian terbanyak pada tahun 2017

Kematian Ganeshwaran merupakan kes kematian kedua tahun ini yang melibatkan IPD Klang Utara, pada 8 Febuari lalu, P. Balamurugan telah ditemui meninggal dunia semasa di dalam tahanan IPD Klang Utara. Balamurugan juga dilaporkan dipukul dengan teruk sehingga akhirnya dia meninggal dunia. Kematian kedua di tempat yang sama berturut-turut membuktikan tiada tindakan daripada pihak polis dan kerajaan yang benar-benar serius untuk menyelesaikan kes kematian di dalam tahanan polis. Ini sama sekali bercanggah dengan kenyataan Menteri Dalam Negeri, yang menyatakan kerajaan serius untuk menangani kematian dalam tahanan di Perlimen pada Mac tahun ini. Suaram menggesa satu siasatan bebas dijalankan ke atas kematian ini seperti yang sudah diperuntukkan didalam Seksyen 329 (c) dan 334 di dalam Bahagian VIII (Peruntukan Khas) Bab XXXII (Inkuiri Kematian) Kanun Prosedur Jenayah yang memperuntukkan satu inkuiri dijalankan bagi menyiasat punca kematian di dalam tahanan yang didengar oleh koroner.

Kami juga ingin mengingatkan bahawa kesihatan tahanan sepanjang tempoh penahanan adalah di bawah tanggungjawab pihak berkuasa dan ia harus diberikan perhatian yang serius, seperti yang dinyatakan di dalam penghakiman di dalam kes Chandran A.L Perumal oleh Hakim Mahkamah Tinggi S. Nantha Balan pada 9 Januari lalu. Jelas, di dalam kes ini tiada tindakan yang diambil di atas saranan daripada Hakim Mahkamah Tiggi, kerana akses kepada penjagaan kesihatan dan keselamatan Ganesh jelas dikopromi sehingga menyebabkan kematiannya. Dengan kematian terbaru ini, Kontingen Polis Selangor telah mencatatkan jumlah kematian tertinggi di dalam pemantauan Suaram bagi tahun 2017 iaitu enam (6) kematian (sila rujuk pada jadual 1.0). Sebagai Ketua Polis bagi Negeri Selangor beliau perlu bertanggungjawab memberikan maklumbalas diatas kematian yang tertinggi ini.


3. Suaram menuntut agar:

1. Menggantung Pegawai Penyiasat bagi kes Ganeshwaran dan Ketua Balai Klang Utara daripada tugas sehingga siasatan ke atas kematian ini selesai

2. IGP perlu mengadakan satu perjumpaan bersama badan bukan kerajaan (ngo), Suruhanjaya Hak ASASI manusia (SUHAKAM) dan Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) bagi membincangkan penyelesaian dan amalan terbaik dalam menanganni kematian dalam tahanan.

3. Menubuhkan Suruhanjaya Aduan dan Salahlaku Polis (IPCMC)

4. Menjalankan siasatan ke atas kes kematian dalam tahanan mengikut amalan terbaik yang disarankan di atas.

Jadual berikut menunjukkan senarai bagi kes-kes kematian di dalam tahanan yang dipantau oleh SUARAM sepanjang tahun 2017:

Nama:

Tarikh kematian:

Balai Polis:

Lokasi kematian:

Negeri

1

Soh Kai Chiok

18 Jan 2017

Balai Polis Bera

IPD Bera

Pahang

2

S Balamurugan

8 Feb 2017

Lokap Balai Klang Utara

Lokap Balai Klang Utara

Selangor

3

Thanaseelan Muniand

25 Feb 2017

Lokap Bukit Sentosa

Lokap Bukit Sentosa

Selangor

4

Siva A/L Raman

20 Mar 2017

Penjara Tapah

Pahang

5

M Segar Mahalingam

19 Apr 2017

IPD Port Dickson

Port Dickson

N. Sembilan

6

Mageswaran a/l Madhavan

24 Apr 2017

Penjara Seremban

Penjara Seremban

N. Sembilan

7

Mohd Izhar Abdul Rahman

27 Apr 2017

IPD Seberang Perai Tengah

IPD Seberang Perai Tengah

P. Pinang

8

Parthiban A/l Karuthani

22 Mei 2017

IPD Melaka Tengah

Hospital Melaka Tengah

Melaka

9

Tahanan Reman

17 Jun 2017

Balai Polis Daerah Limbang

Hospital Miri

Sarawak

10

Vickraman Devid

15 Jun 2017

IPD Shah Alam

Kompleks Mahkamah Shah Alam

Selangor

11

Baskar Rao

29 Aug 2017

Jelapang Police Station

Raja Permaisuri Bainun Hospital

Perak

12

Mohd Baihaqy Nik Mat

30 Sep 2017

Bilik Unit Penagkapan Sungai Wangi

Perak

13

Muhammad Lailatulman Mohd Sukri

30 Sep 2017

Bilik Unit Penagkapan Sungai Wangi

Perak

14

Benedict A/L Thanilas

7 Okt 2017

IPD Sentul

Pusat Tahanan Jinjang

Selangor

15

Ong Kok Leong

5 Nov 2017

Penjara Sungai Buloh

Hospital Sungai Buloh

Selangor

16

G. Ganeshwaran

18 Dis 2017

Balai Polis Klang Utara

Hospital Tengku Ampuan Rahimah

Selangor

Bebaskan Remaja Bawah Umur (Ang Kian Kok) daripada Akta Pencegahan Jenayah (POCA)

Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) amat kesal dengan tindakan Polis Diraja Malaysia (PDRM), IPD Klang Utara khususnya kerana telah menahan dan menyiksa seorang remaja bawah umur (Ang Kian Kok , No IC:010126-10-0787, Tarikh Lahir: 26 Januari 2001) di bawah Akta Pencegahan Jenayah (POCA) pada 13 September 2017 lalu. Ang, yang tidak mempunyai sebarang rekod jenayah lampau telah di reman selama 60 hari di bawah akta yang di peruntukkan bagi penjenayah tegar, sehingga 10 November 2017.

Penahanan Ang bermula pada Pada 6 Februari 2017 lalu, di mana dia telah ditahan bersama Balamurugan dan beberapa yang lain oleh pegawai polis dari IPD Klang Utara bagi siasatan kes samun kereta. Di dalam tahanan IPD Klang Utara mereka telah mengalami seksaan dan Balamurugan dilaporkan telah dipukul dengan teruk dan terpaksa dipapah semasa mengambil reman di Mahkamah Klang pada 7 Februari. Walaupun Majistret telah memberikan arahan bagi memberi rawatan kepada Balamurugan, pihak polis telah mengingkari arahan ini dan akhirnya menyebabkan Balamurugan meninggal dunia dalam tahanan.

Ang Kian Kok menyaksikan penyeksaan yang berlaku ke atas Balamurugan semasa dalam tahanan, di mana beliau juga turut sama di dera; pegawai polis telah menumbuk dan menendang beliau semasa sesi soal siasat. Individu lain yang ditahan bersama Ang mendakwa mereka digantung secara terbalik dan dipukul dengan batang buluh dan hos paip. Selepas kematian Balamurugan, kesemua mereka telah di reman secara berantai selama 19 hari berturut-turut bermula 7 Februari 2017 sehingga 25 Februari. Susulan penahanan; seksaan dan reman berantai, ancaman dan gangguan masih lagi tidak berakhir dan masih berterusan oleh pihak polis IPD Klang Utara. Mereka telah mengganggu dengan kerap kali datang ke rumah keluarga Ang dan mengugut untuk menangkap semula dan pelbagai lagi gangguan. Ia berterusan sehinggalah Ang ditahan di bawah POCA pada 13 September lalu.

Tekanan dan gangguan kepada Ang turut di rasai oleh keluarga yang turut sama terseksa dengan tindakan polis. Ibu bapa Ang yang masing-masing bekerja dengan pendapatan tidak menentu, perlu menampung 4 orang anak yang masih bersekolah. Ang Kian Kok yang telah berhenti dari persekolahan sejak tingkatan 2 untuk membantu keluarga, tidak lagi dapat bekerja dan pendapatan keluarga mereka sangat terjejas. Kini, adik Ang yang berumur 15 tahun perlu turut bekerja bagi menampung keperluan keluarga. SUARAM ingin menuntut agar Ang Kian Kok dibebaskan daripada POCA dan diberi peluang untuk menjalani kahidupan seperti remaja lain, dan bukannya di dalam sistem yang diperntukkan untuk penjenayah tegar.

 

Dalam Solidarity,
Sevan Doraisamy
Executive Director
SUARAM

 

Pursue Death in Custody as Murder Must be Standard

 

Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) is concerned with the death of Nik Muhammad Baihaqy Nik Mat and Muhammad Lailatuliman Mohd Syukri who died in naval detention centre in Sungai Wangi, Sitiawan, Perak. The death of the two individuals represent the 10th and 11th known case of death in custody in Malaysia for the year 2017.

The post-mortem by Raja Permaisuri Bainun Hospital revealed that both deceased died of injuries caused by blunt force trauma. This contradicts the Royal Malaysian Navy press statement on 30th September 2017 that claims that the initial investigation revealed that there were no signs of injury on either of the deceased. The contradiction raises substantial concerns that there was an attempt to muddle the information and cause of death by those involved. Furthermore, the death of the two individuals raises additional concerns with regards to the treatment of detainees in armed forces detention camps.

SUARAM welcomes to initiative shown by the Royal Malaysian Police with this investigation and the acceptance that death in custody should be investigated as murder. SUARAM calls for the investigations to be conducted transparently and for all future death in custody cases to be investigated as a murder until proven otherwise. Past death in custody cases should also be re-examined and for investigations to be conducted as a murder investigation as per civil societies past recommendations.

SUARAM also extend our deepest condolences to the family and friends of the deceased and stand in solidarity with them.

In Solidarity
Sevan Doraisamy
Executive Director
SUARAM

 

New IGP: Engage with Civil Societies and be Different from Khalid Abu Bakar

For Immediate Release
6 September 2017

Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) is appalled by the appointment of the former Inspector-General of Police, Khalid Abu Bakar as Prasarana Malaysia Berhad chairperson and his appointment as the special envoy to enhance relations with the international community in combating terrorism, extremism and human trafficking.

In his term as Inspector-General of Police, Malaysia has witnessed a series of backtrack with regards to human rights. During his tenure, human rights defenders, activists and political opponents of Barisan Nasional were subjected arbitrary detention and arrest with a historic regression where activists and political opponents of the government were detained without trial under the Security Offences (Special Measures) Act 2012[1]. The Prevention of Crime Act 1959 was also abused to arrest and detain a known whistleblower on misconduct and corruption within the police ranks[2] .

On top of the abuse of security laws during his tenure, Khalid Abu Bakar himself was known to threaten human rights activists and lawyers on social media. Throughout his tenure, it was common for him to denounce comments made by activists and netizens as seditious[3] and ‘issue’ orders[4] for activists to be investigated on Twitter. He was also known to make unilateral declarations that certain events are illegal with unsubstantiated allegations[5]. In less than 5 years, SUARAM documented more than 200 cases under the Sedition Act 1948 and more than 300 cases under the Communications and Multimedia Act 1998.

True to his track record when he was the Chief of Police for Selangor[6], death in custody continue to plague Malaysia throughout the years under his tenure[7]. The widespread and systematic use of torture and the death of detainees are answered with silence and falsehood by the Royal Malaysian Police. Recommendations by the Human Rights Commission of Malaysia (SUHAKAM) and the Enforcement Agency Integrity Commission (EAIC) was also disregarded by Khalid[8].

Apart from the active human rights violations perpetrated by the Royal Malaysian Police during his tenure, Khalid Abu Bakar has repeatedly failed to answer for the allegations of his family members involvement in the sales of firearms and training center for handling firearms; the failure to locate and return the children of Indira Gandhi despite court orders; the failure to account for the investigation into 1 Malaysian Development Berhad; the failure to address the issue of enforced disappearance; the failure to curb political violence; and failed to improve the Royal Malaysian Police with regards to human rights and rule of law.

Despite the shortcomings, Khalid Abu Bakar is now rewarded with appointment to government linked company and appointed as a special envoy to the government. With his questionable track records and the human rights violations perpetrated under his tenure, his appointments to this portfolio will undoubtedly be perceived as a reward by the government and further damage the Malaysian government’s credibility.

With the shortcoming of the outgoing Inspector-General of Police and the human rights violations perpetrated under his tenure, the new Inspector-General Police must make clear commitments to human rights and democracy and remedy the human rights violations set in place.

SUARAM calls on the newly appointed Inspector-General of Police to have open engagement and roundtables with members of the civil societies on the human rights issues raised and commit to improving the Royal Malaysian of Police’s commitment to human rights.

In Solidarity

Sevan Doraisamy
Executive Director
SUARAM

[1] Matthias Chang & Khairuddin Abu Hassan detained in September 2015 and Maria Chin in November 2016

[2] Dato R Sri Sanjeevan was detained under POCA after a series of chain-remands in June 2016

[3] https://twitter.com/kbab51/status/623732404503511040

[4] https://twitter.com/KBAB51/status/860496552258818048

[5] http://www.astroawani.com/berita-malaysia/penganjur-kursus-marxisme-kilat-akan-dipanggil-beri-keterangan-khalid-abu-bakar-96562

[6] http://www.thestar.com.my/news/nation/2013/06/27/khalid-responsible-for-kugans-death-court-sgor-police-chief-failed-to-act-promptly/

[7] Numbers of death in custody reported: 2013 – 13; 2014 – 14; 2015 – 12; 2016 – 15; 2017 – 8

[8] http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/igp-blasts-eaic-custodial-death-report-as-deceptive

Continue Chain Remand against Minor an Attempt to Hide Brutality Inflicted on Detainees? EAIC & SUHAKAM Must Intervene and Investigate!

Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) strongly condemns the rearrest of two minors, Kanapathy A/L Perathapan (16 years old) and Ang Kian Kok (16 years old) who were arrested with Balamurugan – the victim of police brutality that succumbed to his injuries on 8th February 2017; and the physical violence inflicted upon them in detention.

The practice of rearrest and chain remand represents a blatant abuse of power by the Royal Malaysian Police and it is an infringement of an individual’s fundamental human rights both under the Federal Constitution of Malaysia and the Universal Declaration of Human Rights. This practice exploits the existing loopholes and abuse the remand proceeding in order to unlawfully detain a person under the veil of legality.

On top of the violation of rights in this regards, detainees has also repeatedly reported that they were beaten and tortured in detention to their parents and to the presiding magistrate court judge. While the magistrate court has thus far rejected all application for extension of remand. The initial remand granted by the magistrate court for each re-arrest despite element of re-arrest and police brutality in detention is disappointing to say the least. The courts should have taken into account for the welfare of minors and elements of human rights violations in granting the remand orders. In the interest of the welfare of the two detained minors, no further remand orders should be granted by the magistrate court.

There is no legitimate reason nor any reasonable justification for the continued detention of Kanapathy and Ang except to punish them and silence them for potentially witnessing the brutality inflicted on Balamurugan. The continued detention through such underhanded means only serve to strengthen this view and further incriminate the Royal Malaysian Police as an institution that permits violence in detention and protect those who murder detainees in cold blood.

Furthermore, reflecting upon Malaysia’s commitment to the United Nations Convention on the Right to the Child and the Malaysian government’s obligation to protect the welfare of children, the treatment of Kanapathy and Ang marks a failure of the Malaysian government and a betrayal of its commitment and obligations to protect and uphold the rights of the child. The duty to protect the rights of the child falls upon all government agency and institution including the judiciary and a failure of this magnitude must not be allowed to continue.

SUARAM strongly condemn this unconscionable act by the Royal Malaysian Police and all government quarters involved that enable the continuation of ill treatment against the two minors and call for their immediate release and the suspension of officers involved!

SUARAM also call on SUHAKAM and EAIC to immediately investigate into the misconduct of the Royal Malaysian Police against Kanapathy and Ang; and to help ensure the physical wellbeing and safety of the two from further physical violence and abuse.

In Solidarity
Sevan Doraisamy
Executive Director
SUARAM