SERAHAN MEMORANDUM MENUNTUT KEADILAN BAGI KEMATIAN DALAM TAHANAN SYED MOHAMED AZLAN

Setahun yang lepas, SUARAM telah mengeluarkan kenyataan media menggesa pihak polis yang terlibat dalam kematian dalam tahanan Syed Mohamed Azlan agar dibawa ke muka pengadilan.

Jika merujuk kepada artikel MalaysiaKini yang bertajuk “Polis: Kematian Tahanan Mati Mengejut” yang menyatakan bahawa Syed Mohamed Azlan mati secara mengejut adalah satu penipuan besar kepada rakyat Malaysia. Bagaimana mungkin si mati mati secara mengejut apabila pada tubuh badan si mati terdapat 61 kesan kecederaan termasuk luka, lebam dan calar pada tubuh mangsa termasuk muka, badan dan kedua-dua belah kaki.

Setahun yang lepas juga, Ketua Siasatan Jenayah Johor, Datuk Hasnan Hassan membuat penipuan apabila menyatakan bahawa terdapat pergelutan berlaku antara si mati dengan pihak polis semasa tangkapan dilakukan. Bagaimanapun di dalam laporan EAIC, hasil keterangan saksi langsung tidak dinyatakan sebarang pergelutan berlaku.

Sebaliknya, semasa penangkapan berlaku salah seorang saksi yang dikenali sebagai A29 (rujuk laporan EAIC), yang ketika itu berada serumah dengan mangsa, telah diarahkan oleh pihak polis untuk membasuh lantai bilik tempat kejadian. A29 juga telah diarahkan oleh pihak polis supaya menyembunyikan diri selepas kejadian kematian si mati.

Merujuk kepada kenyataan Datuk Hasnan Hassan juga, suspek dikatakan secara tiba-tiba mengalami sesak nafas dan dibawa ke Klinik Kesihatan Bandar Penawar. Sedangkan berdasarkan laporan yang dikemukakan oleh EAIC semasa si mati dalam perjalanan ke IPD Kota Tinggi dari Balai Polis Sungai Rengit, anggota polis yang mengiringi si mati mendapati si mati berada dalam keadaan lemah dan tidak bermaya serta tidak memberi sebarang respon apabila dipanggil.

Seterusnya, Datuk Hasnan cuba untuk mengelirukan laporan bedah siasat dengan memberi kenyataan bahawa bedah siasat dilakukan di Hospital Sultan Ismail tetapi pada yang sama menyatakan kes ini disiasat di bawah laporan mati mengejut tanpa memaklumkan keputusan laporan bedah siasat.

Si mati mati 3 November 2014, manakala kenyataan beliau pada 25 November 2014, sepatutnya dalam tempoh tersebut beliau telahpun mengetahui bahawa si mati mati kerana dipukul pihak polis dan bukannya secara mengejut tetapi beliau tidak mahu mendedahkan perkara yang sebenar.

Tindakan ini menunjukkan pihak polis cuba untuk menutup kesalahan yang telah mereka lakukan. Disebabkan mereka mempunyai kuasa untuk menahan dan membuat siasatan kes kematian dalam tahanan seperti ini, kebarangkalian untuk penipuan atau pemalsuan bukti itu adalah tinggi. Khususnya atas sebab untuk menjaga nama baik institusi polis.

SUARAM menggesa agar pihak polis membuat pembahbaikan seperti mana yang dicadangkan oleh EAIC. Antara yang paling penting adalah jika berlaku kecederaan fizikal pada suspek semasa penangkapan berlaku, maka suspek perlulah dirujuk atau dihantarkan ke Pegawai Perubatan Kerajaan bagi memastikan tahap keseriusan kecederaan serta status kesihatan suspek tersebut.

Dalam kes kematian ke-10 tahun ini iaitu seorang warga Nigeria bernama Ikechukwu Bright Ogundu yang mati pada 23 September 2015 di Balai Polis Mutiara Damansara yang dikatakan telah melakukan serangan kepada seorang wanita di salah satu lif di Apartment Flora Damansara. Dia telah ditahan dan dipukul oleh 20 hingga 30 orang awam sebelum diserahkan kepada pihak polis.

Pegawai polis yang menahan si mati terus membawanya ke balai polis tanpa mendapatkan sebarang rawatan walaupun memang diakui terdapat kecederaan di belah kanan kepala dan calar kaki dan tangan si mati kerana dipukul oleh orang awam. Tidak sampai sejam tiba di Balai Polis Mutiara Damansara si mati tiba-tiba jatuh dan mati.

SUARAM juga melihat saranan EAIC untuk memasukkan peruntukkan anggapan yang akan meletakkan beban bukti ke atas pihak yang mempunyai jagaan dan kawalan ke atas orang tahanan sebagai bertanggungan ke atas kecederaan atau kematian orang tahanan sehingga diakaskan atau dibuktikan sebaliknya sebagai satu cadangan yang praktikal. Ia akan memaksa pihak polis untuk melakukan siasatan agar pihak polis yang terbabit dibawa ke muka pengadilan.

SUARAM menggesa pihak polis untuk membawa pegawai polis yang terlibat ke mahkamah untuk diadili agar pihak yang bertanggungjawab atas kematian ini tidak dibiarkan bebas sewenang-wenangnya. SUARAM akan menghantar memorandum kepada pihak Ibu Pejabat Polis Bukit Aman pada esok hari iaitu 4 November 2015 (Rabu) jam 11.00 am.

SUARAM menyeru agar rakyat Malaysia hadir menyatakan sokongan bagi memastikan pihak polis segera mengambil tindakan dan jangan cuba untuk menyembunyikan pegawai yang melakukan kesalahan.

ZULFAKRY mati disiksa dalam tahanan? Perlu penyisatan bebas! SUARAM

SUARAM mendapat laporan bahawa terdapat satu lagi kes kematian dalam tahanan yang berlaku di Sandakan, Sabah. Mangsa bernama Zulfakry bin Ibrahim berumur 43 tahun telah dilaporkan mati pada 9 Jun 2015 (Selasa) yang lepas.  Kes ini merupakan kes kesembilan yang dicatatkan bagi tahun 2015. Zulhusaini bin Ibrahim yang merupakan adik mangsa telah menghubungi SUARAM dan menyatakan bahawa abangnya telah mati dalam tahanan di Pusat Tahanan Sementara Sandakan.

Zulfakry telah menjalani hukuman penjara sejak September 2012 kerana disabitkan kesalahan mencuri besi. Bagaimanapun, keluarga mangsa menyatakan bahawa ini adalah kes penganiayaan kerana menurut ahli keluarga, Zulfakry tidak melakukan perkara tersebut. Zulfakry telah dipenjarakan selama tiga tahun, bermula di Penjara Tawau selama hampir setahun sebelum dipindahkan ke Penjara Sandakan pada 8 Ogos 2013.

Selepas Zulfakry menghabiskan tempoh penjaranya pada 3 Jun 2015, isterinya Herny Karnita binti Karnain telah pergi ke Penjara Sandakan untuk mengiringi suaminya pulang tetapi diberitahu bahawa suaminya telah dipindahkan ke Pusat Tahanan Sementara Sandakan disebabkan dia tidak mempunyai sebarang dokumen pengenalan.

Isteri mangsa dengan segera pergi ke Pusat Tahanan Sementara Sandakan tersebut dengan membawa kad pengenalan Zulfakry. Apabila tiba di pusat tahanan, pegawai yang bertugas hanya membuat satu fotokopi kad pengenalan. Isterinya juga telah dimaklumkan Zulfakry ditahan sementara waktu untuk proses pengecaman identiti dalam tempoh satu minggu.

Pada 8 Jun 2015, isteri mangsa telah menghubungi Puan Salina iaitu pegawai yang bertugas di Pusat Tahanan Sementara Sandakan untuk bertanyakan bila suaminya akan dibenarkan keluar. Bagaimanapun, Puan Salina menyatakan suaminya akan menjalani satu proses pengecaman identiti pada hari tersebut dan akan dimaklumkan sejurus selesai.

SUARAM dimaklumkan gambar dalam kad pengenalan mangsa secara terang-terangan menunjukkan ianya adalah gambar mangsa. Mangsa juga merupakan seorang yang fasih berbahasa Melayu berdialek Negeri Sembilan.

Namun demikian, pada jam 9.00 pagi bertarikh 9 Jun 2015, si isteri sekali lagi menghubungi Puan Salina tetapi dia tiada di pejabat. Keesokannya, 10 Jun 2015 lebih kurang jam 9.00 pagi, ketika isteri menghubungi pusat tahanan, beliau dimaklumkan bahawa Puan Salina sedang diambil kenyataan oleh pihak polis di Balai Polis Sandakan kerana ada terdapat tahanan yang mati dalam tahanan.

Sekitar jam 10 pagi, pada hari yang sama, isteri mangsa telah dihubungi oleh Puan Salina dan beliau telah dimaklumkan bahawa suaminya bernama Zulfakry bin Ibrahim telah meninggal dunia akibat jatuh dan tidak sedarkan diri di pusat tahanan. Manakala, berdasarkan bedah siasat yang dijalankan oleh pihak Dr. Chai Kean Chung dari Hospital Sandakan pula telah menyatakan bahawa mangsa mati disebabkan oleh jantung yang tersumbat.

Walau bagaimanapun, ahli keluarga mangsa berasa tidak berpuas hati dengan keputusan bedah siasatan tersebut kerana terdapat kesan-kesan lebam di badan mangsa seperti di bahagian tangan, bahu, telinga, tengkuk dan leher. Manakala, hidungnya telah patah tetapi tidak dijelaskan puncanya dalam laporan bedah siasat tersebut mahupun sebarang penjelasan daripada pihak pusat tahanan.

SUARAM mengutuk tindakan pihak Penjara Sandakan yang tidak melakukan proses dokumentasi untuk pihak mangsa dengan lebih awal semasa sesi hukuman dijalankan. Bahkan, tindakan menghantar mangsa ke Pusat Tahanan Sementara Sandakan telah menyebabkan si mangsa mati dalam tahanan. Ini menunjukkan ketidakprofesionalan sistem penjara dengan banyak kelemahan sehingga menyebabkan kematian dalam tahanan berlaku.

Pihak SUARAM menggesa pihak polis untuk melakukan siasatan dengan telus dan saksama berkaitan kes ini. SUARAM juga menggesa agar pihak polis melakukan siasatan dengan kadar yang segera terhadap pegawai yang bertugas di Pusat Tahanan Sementara Sandakan semasa tempoh penahanan mangsa. Ini disebabkan, kami percaya bahawa terdapat unsur-unsur menjurus kepada penyeksaan yang mungkin menyebabkan Zulfakry mati dalam tahanan akibat penyiksaan tersebut.

SUARAM TUNTUT POLIS JELASKAN STATUS TERKINI KES PEMBUNUHAN KEJAM 16 TIKAMAN S NALLAN

Kes pembunuhan kejam seorang pemandu teksi sambilan, belum diselesaikan lagi semenjak November 2012. Suspek utama kes tersebut telah dibebaskan selepas ditahan sepanjang 12 hari sejak 7 Disember 2012 dan selepas itu tidak ada sesiapa yang dituduh atau didakwa ke mahkamah mengenai pembunuhan tersebut.

Kes pembunuhan tersebut berlaku pada 4 November 2012 yang melibatkan seorang pemandu teksi sambilan yang berumur 26 tahun iaitu Nallan a/l Selvaraja. Si mati ditemui mati dengan badannya ditikam sebanyak 16 kali, lehernya dikelar, mulutnya disumbat dengan kain dan sebahagian badannya dibakar. Dompet dan telefon bimbit si mati tidak ditemui oleh polis tetapi polis mengatakan bahawa kes tersebut bukannya kes samun dan bunuh tetapi pembunuhan dengan motif dendam.

Selepas kes pembunuhan tersebut hanya seorang suspek yang telah ditahan tetapi bagaimanapun suspek tersebut telah dibebaskan dengan jaminan polis selama sebulan sementara menunggu keputusan forensik dan DNA. Namun demikian, polis telah gagal atau enggan untuk memberi status keputusan forensik dan DNA dalam tempoh yang dijanjikan.

Selepas itu pihak keluarga telah melakukan laporan polis sebanyak tiga kali iaitu di IPD Dang Wangi pada 15 Februari 2013, IPD Sentul pada 20 Februari 2014 dan IPD Cheras pada 9 Ogos 2014 tetapi sehingga hari ini masih tiada sebarang maklumat lanjut daripada pihak polis. Lebih mendukacitakan, selama hampir tiga tahun ini, pihak polis langsung tidak pernah berusaha untuk memanggil ahli keluarga atau memberikan sebarang penerangan berkaitan perjalanan siasatan kes ini secara terperinci.

Sikap polis, terutamanya tingkah laku ASP Sabri Yenteng iaitu pegawai penyiasat daripada IPD Dang Wangi bagi kes ini telah menimbulkan kehairanan kepada ahli keluarga si mati. Mengapakah polis membebaskan suspek tersebut tanpa sebarang tidanakan susulan kerana pada sehari sebelum itu pihak polis telah memberitahu ahli keluarga si mati bahawa suspek yang ditahan tersebut memberi kenyataan-kenyataan yang tidak benar dan bercanggah semasa dia disoal siasat oleh pihak polis.

Ahli keluarga juga akhirnya diberitahu bahawa suspek telah memberi pengakuan bahawa dia yang melakukan kes pembunuhan tersebut. Namun begitu, suspek telah dibebaskan pada 18 Disember 2012 atas jaminan polis dan semenjak hari itu, pegawai siasatan tersebut tidak dapat lagi dihubungi oleh ahli keluarga si mati.

Pihak Suaram, peguam dan ahli keluarga si mati mengadakan sidang media pada hari ini bagi menuntut pihak polis mengemukakan apakah status terkini kes tersebut dan nyatakan siapakah individu yang bertanggungjawab terhadap kematian mangsa.

Sekiranya pihak polis gagal memberikan sebarang maklum balas yang memuaskan dalam tempoh 14 hari, ahli keluarga melalui peguam akan memfailkan permohonan inkues di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Polis Yang Melakukan Aksi Lucah Perlu Disiasat

Pada 28 Mei 2015, satu laporan polis telah dibuat oleh penduduk Kg. Gatco berkaitan aksi tidak senonoh yang dilakukan oleh Sarjan Mejar Abu Bakar Ibrahim di ladang getah kampung tersebut. Salah seorang penduduk yang berada di tempat kejadian mengesahkan kepada Suaram bahawa Sarjan Mejar Abu Bakar tersebut telah menyatakan dan melakukan perkara-perkara yang lucah kepada penduduk kampung.

Seperti sedia maklum bahawa kes berkaitan Gatco ini masih berada dalam proses perbicaraan yang akan bersambung di Mahkamah Persekutuan Putrajaya pada 18 Ogos 2015 nanti. Setakat ini keputusan di peringkat mahkamah rayuan, hakim memutuskan bahawa penduduk Kg. Gatco berhak membawa kes ini ke mahkamah untuk tujuan perbicaraan penuh.  Walaubagaimanapun di ladang getah tersebut masih berlaku kerja-kerja mengeluarkan kayu getah yang sepatutnya diberhentikan sehingga keputusan perbicaraan selesai.

Apabila peguam penduduk Kg. Gotca bertanya kepada pihak pemaju, mereka menyatakan bahawa mereka langsung tidak tahu menahu berkaitan dengan kerja-kerja pengeluaran kayu di ladang tersebut. Manakala apabila ditanyakan kepada pihak polis yang berada di tempat kejadian mereka menyatakan bahawa hanya mengikut arahan atas sahaja.

Berdasarkan kejadian ini pihak Suaram mempunyai tiga tuntutan iaitu:

  1. Siasatan yang telus, adil dan serius mesti dilakukan terhadap Mejar Sarjan Abu Bakar Ibrahim berkaitan laporan yang telah dibuat ke atasnya.
  2. Segala kerja-kerja pemaju di ladang getah perlu diberhentikan serta merta dan hendaklah menghormati keputusan mahkamah sehingga selesai perbicaraan.
  3. Pihak polis perlu menyiasat adakah terdapat unsur-unsur salah guna kuasa atau rasuah berkaitan dengan jawapan yang diberikan oleh polis iaitu ini adalah arahan orang atasan.

Pihak polis sepatutnya melakukan siasatan dengan rapi sebelum melakukan sebarang respon kepada pihak media seperti kenyataan Jaafar Mohd Yusof iaitu Ketua Polis Negeri Sembilan yang menafikan tindakan Sarjan Mejar Abu Bakar seakan-akan terburu-buru. Ini adalah disebabkan, laporan baru sahaja dibuat sehari dan langsung tiada memanggil penduduk kampung untuk membuat sebarang penerangan.

Ini adalah sesuatu kes yang serius yang perlu diberikan perhatian oleh pihak polis. Isu melakukan gangguan seksual kepada orang awam adalah merupakan sesuatu perkara yang tidak boleh dibiarkan begitu sahaja tetapi sekiranya benar-benar berlaku ianya perlu dibawa ke muka pengadilan untuk diadili.

Kenyataan Media: PDRM TIDAK SERIUS MENANGANI UGUTAN ROGOL MAISARAH

Suaram mengutuk tindakan pihak polis yang tidak mengambil sebarang tindakan terhadap pegawainya yang melakukan ugutan hendak merogol salah seorang peserta BatalGST yang ditahan oleh pihak polis bernama Maisara Amira Mohamad Asmadi.

Datuk Tajuddin  Mohd Isa yang merupakan Ketua Polis Kuala Lumpur menyatakan bahawa anggota polis tersebut masih bertugas di balai polis yang sama, dimana anggota tersebut tidak akan dipindahkan dan tidak menjadi satu keperluan untuk memindahkan anggota tersebut.

Maisara telah ditahan pada 1 Mei 2015 dan direman selama empat hari di IPD Dang Wangi. Semasa soal siasat dilakukan pada 5 Mei 2015 beliau telah diugut untuk dirogol oleh pegawai polis yang tidak berpakaian seragam sekitar jam 1130 pagi sehingga 130 petang.   

Suaram melihat ini adalah sesuatu perkara yang serius apabila seorang pegawai polis yang bertanggungjawab menjaga keselamatan awam telah melakukan ugutan jenayah terhadap orang awam. Bahkan difahamkan oleh peguam mangsa bahawa mangsa mengalami masalah trauma.

Di bawah Kanun Keseksaan Akta 503 Kesalahan Menakutkan Secara Jenayah menyatakan:

Barang siapa mengugut hendak mendatangkan kepada seseorang apa-apa bencana kepada tubuh, nama baik atau harta orang itu, atau kepada tubuh atau nama baik seseorang yang orang itu ada kepentingan, dengan niat hendak menyebabkan kegentaran kepada orang itu, atau hendak menyebabkan orang itu melakukan apa-apa perbuatan yang ia tidak terpaksa di sisi undang-undang melakukan, atau meninggalkan daripada melakukan apa-apa perbuatan yang ia berhak di sisi undang-undang melakukan, sebagai jalan bagi mengelakkan perlaksanaan ugutan itu, adalah melakukan kesalahan menakutkan secara jenayah.  

Hukuman bagi siapa yang melakukan kesalahan menakutkan secara jenayah boleh dijatuhkan hukuman penjara maksimum dua tahun, atau denda atau dengan kedua-duanya sekali.

Suaram  mengambil pendirian bahawa perkara seperti ini adalah merupakan satu salah guna kuasa pihak polis dimana sebagai seorang tahanan Maisarah berhak untuk berdiam diri dan menjawab di mahkamah. Mengikut Kanun Prosedur Jenayah Seksyen 112 (2) saksi itu boleh menolak daripada menjawab jika jawapan itu akan menyebabkan ia dibabitkan pada sesuatu tuduhan jenayah atau penalti atau perlucuthakan.  

Salah guna kuasa polis ini bukan sekali terjadi tetapi sudah banyak kali. Dalam kes demonstrasi anti salib di Taman Medan pada 19 April 2015 yang lepas pihak polis telah bersikap “double standard” semasa pengendalian kes. Ini disebabkan oleh, layanan yang diberikan kepada mereka seperti mendapat keistimewaan berbanding pihak yang lain sebagai contoh penganjur demonstrasi aman Kita Lawan pada 28 Mac 2015.

Mereka ini telah ditahan dan direman selama beberapa hari berbanding penganjur demonstrasi anti salib yang hanya dipanggil untuk tidak sampai 4 jam sekalipun. Bukan bermakna Suaram meminta agar penganjur anti salib ditahan dan direman tetapi hendak menunjukkan bagaimana layanan yang diberikan oleh pihak polis berbeza sedangkan kedua-dua penganjur sepatutnya dilindungi oleh Perlembagaan Persekutuan (Perkara 10) yang sama berkaitan kebebasan berhimpun.

Kes-kes seperti ini membuktikan lagi betapa pihak polis seperti berada di atas undang-undang apabila mereka boleh melakukan mengikut kehendak mereka tanpa perlu mengikuti prosedur dan undang-undang yang telah ditetapkan secara konsisten.

Suaram menggesa agar pihak kerajaan melihat semula cadangan penubuhan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) oleh suruhanjaya diraja yang dipengerusikan oleh bekas Ketua Hakim Negara Tun Mohamed Dzaiddin Abdullah pada tahun 2005. Ini adalah penting untuk menangani dan mengadili kes salah laku polis dengan lebih adil dan telus tanpa campur tangan pihak polis.