Invitation to Official Launch of Gerakan Hapus Akta Hasutan (GHAH)

GHAH launching poster
Dear friends,

Greetings of peace from Gerakan Hapus Akta Hasutan (GHAH).

With more and more fellow Malaysians facing investigation and charges under the Sedition Act, 128 civil society organizations have expressed grave concerns and endorsed the need to launch a concerted campaign to abolish the draconian Sedition Act 1948 in a joint statement on 5 September 2014.

We thanks those who have supported the joint statement. The joint statement is still open for endorsement and we hope to increase the endorsement to 300 NGOs to show an increase of disapproval of the Sedition Act. If your organisation have not endorsed the joint statement and wish to endorse now, please send to [email protected].

For the next step, we are going to launch the Gerakan Hapus Akta Hasutan officially to keep up the public pressure on the government and the prime minister during the eve of the Malaysia Day and the International Day of Democracy on the following:

Date                : 15 September 2014 (Monday)

Time                : 8.30 pm – 11.00 pm

Venue              : Kuala Lumpur and Selangor Chinese Assembly Hall (No. 1, Jalan Maharajalela, Kuala Lumpur)

 

We have invited all victims of the Sedition Act 1948 and their family members to attend the launch of GHAH. They will be speaking about their persecution under the Sedition Act.

We have also invited well respected civil society leaders such as national literature laureate Pak Samad Said and former president of Bar Council, Dato Ambiga Sreenevasan to speak at the launch as well.

GHAH will also announce our campaign plan and activities during the launch.
Let’s extend our solidarity support to all the victims of the Sedition Act 1948 and defend our collective right to freedom of expression and opinion! We simply cannot allow the citizenry to be cowed into silence by the archaic Sedition Act.
What you can immediately help GHAH and the campaign is:
1. Attend the official launch of GHAH on 15 September 2014.
2. Share this letter to your family members, friends and colleagues
3. Mobilize your circles to join the launch and the campaign to abolish the Sedition Act.

For inquiry, please contact Suaram at +603 77843525 or email [email protected].Hope to see you on 15 September 2014.

 

In solidarity,

 

Gerakan Hapus Akta Hasutan (GHAH)​

Teater Bilik Sulit, Usaha Untuk Melawan Akta Drakonian, Inisiatif Promosi Hak Untuk Dibicarakan

Bilik Sulit 26 27 28 feb 14

Setelah menjelajah hampir keseluruh semenanjung Malaysia, SUARAM dengan kerjasama Radio Bangsar Utama akan menganjurkan pementasan Teater Bilik Sulit yang akan dipentaskan di Dewan Theatrette Kuala Lumpur Selangor Chinese Assembly Hall (KLSCAH) selama 3 hari iaitu pada 26,27 dan 28 Febuari 2014 bermula 8.30 malam. Ini merupakan kali kedua teater ini dipentaskan di Kuala Lumpur setelah pementasan pertama pada September tahun lalu. Pementasan kali ini juga diadakan sebagai salah satu program yang dirancang di bawah Kempen RAKYAT BANTAH TAHAN TANPA BICARA yang akan dilancarkan pada malam pertama pementasan teater berkenaan.

SUARAM percaya pementasan teater ini akan memberi mesej secara langsung kepada Kerajaan Malaysia agar memansuhkan semua akta drakonian seperti Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas)(SOSMA), Akta Pencegahan Jenayah (Pindaan dan Pemerluasan) (POCA) dan Akta Dadah Berbahaya (Langkah-langkah Pencegahan Khas) (DDA).

Akta-akta ini mencabuli hak untuk dibicarakan seperti yang termaktub dalam Deklarasi Hak Asasi Manusia Antarabangsa (UDHR 1948). Selain itu, akta-akta ini juga bercanggah dengan prinsip asas keadilan atau Natural Justice yang menetapkan seseorang itu perlu dianggap tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah di mahkamah melalui perbicaraan yang adil dan terbuka.

Selain menjadi medium pendesak untuk Kerajaan memansuhkan undang-undang zalim, teater ini juga menjadi satu inisiatif untuk mempromosikan hak untuk dibicarakan sebagai hak yang perlu difahami dan diperjuangkan oleh rakyat Malaysia. Setiap rakyat memiliki hak-hak eksklusif yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan. Seksyen 5 (3) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan setiap individu yang dituduh berhak mendapat pembelaan dan diwakili oleh peguam di mahkamah. Rakyat yang memahami hak ini akan mampu menangkis sebarang alasan yang diberikan oleh Kerajaan untuk merasionalkan penggubalan akta-akta drakonian.

Selain dapat menyaksikan teater Bilik Sulit, orang ramai yang hadir juga boleh menyaksikan pameran Wall of Death iaitu sebuah pameran yang memaparkan wajah-wajah mangsa yang mati dalam tahanan pihak berkuasa. Penonton yang hadir juga boleh menyokong kempen RAKYAT BANTAH TAHAN TANPA BICARA dengan menandatangani petisyen Rakyat Bantah Undang-Undang Tahan Tanpa Bicara yang akan disediakan sepanjang tiga malam berkenaan. SUARAM mensasarkan untuk mengutip sebanyak 100,000 tandatangan masyarakat Malaysia dan akan diserahkan kepada Perdana Menteri Malaysia.

Oleh itu SUARAM ingin mengundang rakyat Malaysia yang berkelapangan untuk hadir dan memberi sokongan terhadap kempen ini. SUARAM amat mengharapkan sokongan semua pihak bagi memperjuangkan pemansuhan SOSMA, POCA dan DDA sekaligus membebaskan Malaysia daripada sebarang undang-undang drakonian.

Sekian, terima kasih.

 

Syukri Razab

Penyelaras

Suara Rakyat Malaysia (SUARAM)

 

 

Turun Protes 15 Feb, Suarakan Tuntutan Kita, Mansuhkan Sosma

Protes SOSMA 1SUARAM: 12 FEBUARI 2014

TURUN PROTES 15 FEB, SUARAKAN TUNTUTAN KITA, MANSUHKAN SOSMA

Pada 7 Febuari lepas, genap setahun tahanan SOSMA pertama iaitu Yazid Sufaat dan Hilmi Hasim ditahan di Penjara Sungai Buloh. Sejak SOSMA digubal pada 22 Jun 2012, akta drakonian ini menjadi senjata oleh pihak Polis untuk menakut-nakutkan rakyat daripada mempraktikkan kebebasan bersuara, kebebasan berekspresi dan kebebasan berhimpun secara aman.

Hal ini menjadikan SOSMA bukan sahaja bermasalah dari segi kandungannya, tetapi juga mewujudkan risiko salah guna kuasa oleh pihak yang tidak bertanggungjawab demi menjaga kepentingan tertentu. Sebagai buktinya, telah ramai menjadi mangsa ugutan SOSMA seperti aktivis pembaharuan Pilihanraya, PY Wong, Aktivis cetak baju, Zul Raidy, dan juga penganjur himpunan TURUN 31 Disember.

Oleh itu, sebagai bantahan yang konsisten terhadap akta drakonian ini, SUARAM dengan kerjasama kumpulan peguam hak asasi dan beberapa kumpulan anak muda akan mengadakan protes pada 15 Febuari ini, iaitu pada hari Sabtu, bertempat di Tasik Simfoni KLCC, bermula jam 2 petang.

Bersesuaian dengan tahun melawat Malaysia 2014 dan lokasi KLCC sebagai tempat tumpuan orang awam dan pelancong, protes ini akan dijalankan dengan  tema welcome to Malaysia, the land of draconian laws. Antara aktiviti yang akan dijalankan adalah seperti edaran risalah mengenai hak untuk dibicarakan kepada orang ramai, ucapan pemimpin NGO, anak muda dan mahasiswa serta pameran plakad yang membawa mesej mansuhkan akta drakonian.

Peserta yang ingin turut serta dalam protes ini digalakkan memakai baju merah hitam sebagai simbolik bantahan terhadap akta zalim. Warna ini dipilih sebagai kesinambungan perjuangan rakyat membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang juga menggunakan warna merah hitam sebagai warna latar perjuangan. Peserta juga digalakkan membawa plakad sendiri dengan menulis mesej-mesej bantahan terhadap akta drakonian seperti Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah khas) (SOSMA), Akta Pencegahan Jenayah (Pindaan dan Pemerluasan) (PCA) dan Akta Dadah Berbahaya (Langkah-langkah Pencegahan Khas) (DDA).

Oleh itu, SUARAM ingin menyeru rakan-rakan Ngo, peguam, aktivis individu, aktivis anak muda dan mahasiswa untuk turut serta dalam protes ini bagi menyemarakkan dan menyebarluaskan mesej protes ini terhadap orang ramai seterusnya didengari oleh Kerajaan Malaysia sebagai pihak yang bertanggungjawab.

Untuk sebarang maklum balas atau pertanyaan, pihak tuan/puan boleh menghubungi kami di talian 019-8013 149 atau emelkan kepada [email protected]

Sekian. Terima kasih.

 

Syukri Razab

Penyelaras

Suara Rakyat Malaysia (SUARAM)

Teater Bilik Sulit: Manifestasi Undang-Undang Tahan Tanpa Bicara

SUARAM melihat terdapat usaha daripada pihak tertentu yang ingin mempromosikan kembali undang-undang konservatif seperti Ordinan Darurat (EO) dan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Dengan menjadikan keadaan jenayah terkini sebagai alasan, pemansuhan EO  dan ISA dikatakan sebagai punca jenayah gagal dikawal secara berkesan.

UTAMAKAN PEMERKASAAN POLIS DAN BUKANNYA MEMBUAT UNDANG-UNDANG BARU.

Ketua Polis Negara, Datuk Khalid Abu Bakar  menjadikan alasan ketiadaan undang-undang pencegahan seperti EO menjadi punca kepada meningkatnya kejadian jenayah. Tetapi kenyataan ini bercanggah dengan kenyataan bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan yang mencadangkan agar pihak Polis memperbanyakkan jumlah anggota di kawasan-kawasan tertentu disamping memperkasa aktiviti risikan. Kenyataan yang sama juga dikeluarkan oleh bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Fauzi Shari yang menyifatkan kekurangan anggota yang bertugas di bahagian jenayah menjadi punca kejadian jenayah sukar dikawal.

SUARAM juga berpandangan penggubalan undang-undang baru yang memberi kuasa besar kepada Polis hanya akan mendatangkan risiko berlakunya penyalahgunaan kuasa. Undang-undang baru yang digubal tanpa reformasi besar-besaran dalam institusi kepolisan dilihat sebagai usaha tidak lengkap yang akan memberi kesan yang sangat minima.

UNDANG-UNDANG SEDIA ADA ADALAH KOMPREHENSIF DAN MEMADAI UNTUK TANGANI JENAYAH.

Peguam Negara Tan Sri Abdul Ghani Patail mengeluarkan kenyataan bahawa beliau tidak akan mewujudkan sebarang undang-undang pencegahan seperti EO. Beliau juga menyifatkan undang-undang sedia ada seperti Kanun Acara Jenayah dan Kanun Keseksaan sudah memadai untuk menangani jenayah. Kanun Acara Jenayah misalnya telah memberi ruang kepada pihak Polis untuk mereman suspek bagi satu kesalahan sehingga 14 hari bergantung kepada jenis kesalahan yang dilakukan. Sistem ini adalah persis seperti sistem yang digunakan oleh Negara maju seperti Australia.

Kerajaan Australia telah menetapkan undang-undang yang hanya membenarkan sesorang itu ditahan tidak melebihi 14 hari bagi tujuan siasatan.  Bagi undang-undang anti-keganasan, Kerajaan Australia juga hanya membenarkan sesorang suspek pengganas ditahan tanpa bicara tidak melebihi 14 hari. Jumlah 14 hari dianggap tempoh yang memadai untuk pihak Polis melakukan siasatan yang secukupnya.

TEATER BILIK SULIT, PERKONGSIAN PENGALAMAN NGERI BERSAMA RAKYAT.

Banyak bekas mangsa ISA merekodkan pengalaman ngeri mereka sepanjang ditahan di bawah ISA. Tempoh 60 hari dalam tahanan Polis tanpa berpeluang dihadapkan ke mahkamah untuk dibicarakan menjadi satu peristiwa hitam dalam hidup bekas tahanan. Didera secara mental dan fizikal menyebabkan ramai tahanan mengalami trauma yang dasyat biarpun setelah dibebaskan.

Oleh itu, SUARAM dengan kerjasama Gerakan Mansuhkan ISA dan Teater Bukan Teater, akan menganjurkan pementasan teater Bilik Sulit sebagai usaha untuk berkongsi dengan rakyat mengenai implikasi undang-undang tahan tanpa bicara. Teater ini akan dipentaskan di Dewan Theatrette Kuala Lumpur Selangor Chinese Assembly Hall (KLSCAH) selama 3 hari iaitu pada 19, 20 dan 22 September 2013 bermula 8.30 malam. Teater yang diadaptasi daripada pengalaman sebenar bekas tahanan ISA ini akan memberi gambaran mengenai cara pihak Polis menjalankan soal siasat terhadap tahanan di dalam bilik soal siasat.

SUARAM percaya pementasan teater ini akan memberi mesej secara langsung kepada Kerajaan Malaysia agar tidak melangkah ke belakang dengan menggubal undang-undang seperti ISA dan EO. Kerajaan Malaysia juga perlu sedar sehingga kini masih terdapat 7 orang tahanan ISA yang belum dibebaskan dan masih dikurung di Kem Tahanan Kamunting.

SUARAM juga berhasrat untuk membawa pementasan teater ini ke kawasan luar Lembah Klang bagi membolehkan mesej teater ini menjejaki masyarakat terbanyak. Buat masa ini, teater Bilik Sulit sudah mendapat persetujuan daripada Ahli Parlimen Shah Alam untuk dipentaskan di Shah Alam pada 25, 26 dan 27 Oktober. Mana-mana pihak yang berminat untuk mementaskan teater ini ditempat masing-masing boleh terus menghubungi SUARAM ditalian 03-7784 3525 atau menghantarkan permohonan ke alamat emel [email protected]. SUARAM meletakkan tempoh masa dua bulan iaitu sepanjang Oktober dan November untuk mementaskan teater ini ke tempat-tempat yang bakal ditetapkan.